סטודיו משלך – מרכז לאמנות נשים בבית ליטבינובסקי

סטודיו משלך בבית הצייר ליטבינובסקי מהווה מרחב וקהילה לנשים אמניות בירושלים. הסטודיו תומך באמנות מובילה וייחודית של נשים במטרה לעודד שיח רב-תרבותי באמנות העכשווית, לאפשר מקום ליצירה ולהפריה הדדית ולהשפיע על שדה האמנות בארץ ובעולם.


 

סטודיו משלך כבית לאמנות נשים מעניק מרחב פיזי ליצירה, לשהות (רזידנסי), לתצוגה, ולאירועים ופעילות אמנותית של נשים מכלל החברה.

אנו פועלות לבסס קהילת נשים אמניות פעילה ותוססת המעשירה את השיח האמנותי העכשווי, מאפשרת הפריה הדדית, מייצרת חיבורים עם נשים יוצרות מכל המדיומים של היצירה, ומעודדת שיתופי פעולה עם אמניות מהארץ ומהעולם.

כלים והכשרות – סטודיו משלך מעניק כלים מקצועיים ועסקיים לאמניות בכל שלבי ההתפתחות המקצועית שלהן באמצעות תוכניות ייחודיות ומנטורינג אישי.

סטודיו משלך פועל להרחבת הייצוג של אמנות נשים בארץ ובעולם, לחשיפה של יצירתן לקהל הרחב ולעידוד מחקר אקדמי על יצירה אמנותית של נשים.

ירושלים כעיר הבית שלנו מהווה עבורנו מקור השראה והשפעה. העיר המפגישה מגוון עשיר של תרבויות, דתות ואוכלוסיות מאפשרת לנו להפגיש אמנות ונשים מקשת רחבה של זהויות, ואנו פועלות לחבר אליה אמניות מכל העולם.

סטודיו משלך הוא המרכז הראשון והיחיד בארץ לאמנות נשים, וככזה הוא שואף לשיתופי פעולה עם מרכזי אמנות נשים בחו"ל ועם אמניות מכל החברה בארץ ובעולם.


בית לאמנות

במבנה החדש יתקיימו תערוכות, אירועים, תוכניות שהות לאמניות וקורסים.

תכניות רזידנסי
תוכניות שהות אמנית עבור נשים אמניות מהארץ ומהעולם, בדגש על אמניות בעלות משפחה וילדים.

תכניות הכשרה 
תוכנית "החממה" לקידום אמניות בתחילת הקריירה המקצועית שלהן, תוכנית "מעוף" לצעדים ראשונים לקריירה בינלאומית לאמנית באמצע הקריירה, קורס לקידום עסקי בשיתוף מט"י ירושלים.

Hub
מרחב עבודה לנשים יוצרות מכל המדיומים (קולנוע, שירה, מחול, תיאטרון וכמובן אמנות חזותית) מקום להשראה, להפריה הדדית ולשיתופי פעולה.

מרכז מחקר ומידע
במהלך 2021 ייפתח במקום מרכז למחקר על אמנות נשים בשיתוף עם האקדמיה.

אנו פותחות את הדלת לנשים יוצרות באשר הן להגיש הצעה לתערוכה, להשתתף בתוכניות הרזידנסי, לחקור ולהשתמש במקום כמרחב מעורר השראה ליצירה ולעבודה.

סטודיו משלך נוסד בשנת 2010 כפלטפורמה לקידום אמניות דתיות צעירות בירושלים, ופעל בשנים אלו מתוך גלריה הממוקמת במקלט בשכונת הקטמונים. הסטודיו תרם לכניסה של קול חדש ייחודי ואיכותי לשדה האמנות העכשווית בארץ והטביע חותמו כפריצת דרך ראשונה של אמנות הבאה מהחברה הדתית.

כמו כן פעל הסטודיו לקרב בין אוכלוסיות שונות ומרובדות בירושלים בשכונות חרדיות וערביות, ושימש גשר ליצירת דיאלוג וחיבור באמצעות אמנות במרחב הציבורי, ובפרויקטים רב-תרבותיים המייצרים סוכנות לשינוי חברתי בקרב המשתתפות בהם. ירושלים עירנו, המשמשת כצומת רב-תרבותי לעדות ולדתות שונות מהווה עבורנו מצע נהדר לפעילות אמנותית.

במהלך השנים והפעילות ראינו כי הקשיים של אמנית לפתח קריירה מקצועית במקביל למימוש אמהות ואפשרות להתפרנס זהים אצל אמניות בכלל החברה. הדבר הביא אותנו להבנה כי חייב להיות מקום כזה – סטודיו משלהן. בשל כך הוקם המרכז לאמנות נשים בבית הצייר.

ציפי מזרחי – מייסדת ומנהלת

ציפי מזרחי היא יזמית תרבות ומרצה לאמנות באקדמיה. בשנת 2010 ייסדה את סטודיו משלך והיא מנהלת אותו כפלטפורמה לקידום נשים אמניות ומנהלת את המרכז לאמנות נשים בבית ליטבינובסקי בירושלים.

בעלת תואר שני מחקרי במוסיקולוגיה ובתולדות האמנות מהאוניברסיטה העברית בירושלים וכן בלימודי מגדר מאוניברסיטת בר-אילן והיא חברה במועצת המוזיאונים במשרד התרבות.
זוכת פרס בראשית לשנת 2018 לקידום נשים, פרס שר החינוך ליצירה יהודית לשנת 2018, ופרס קרן לונדון יערי לשנת 2010. בוגרת תוכנית מחלקת המדינה האמריקאית IVLP בתחום קידום חברתי באמצעות אמנות, 2016.


מיטל מנור – מנהלת אמנותית

מיטל מנור היא אוצרת בוגרת תואר ראשון ושני בתולדות באמנות ולימודי תעודה במוזיאולוגיה מאוניברסיטת תל-אביב.
היא אצרה פרויקטים במרחב הציבורי לעיריית תל-אביב בניהם "מרימים את השאלטר 2 ו-3", בגלריה מאיה, גלריה ברוורמן, מוזיאון פתח-תקוה לאמנות, מוזיאון נחום גוטמן ועוד. לצד עבודות אוצרות וייעוץ אמנות, היא מייעצת ומלווה מקצועית אמנים ואמניות ומשמשת כיועצת לאמנים.ות מטעם איגוד האמנים.

 


רונית קרק – חברת ועדת היגוי

פרופ' רונית קרק ייסדה את התוכנית ללימודי מגדר באוניברסיטת בר אילן ועמדה בראשה. מאז למדו בתוכנית זו מעל 100 נשים, בתוכן גם ציפי מזרחי. כולן יזמו ויצרו פרויקטים לעידוד פמיניזם בחברה הישראלית. עובדת כיועצת לארגונים שונים לקידום נשים, מלווה את סטודיו משלך מאז הקמתו.


האמנית רעיה ברוקנטל – חברת ועדת היגוי

אמנית בינתחומית בוגרת בהצטיינות של המחלקה לאמנות באקדמיה לאמנות ולעיצוב בצלאל ירושלים (2000) ותלמידה לתואר שני בחוג הבינתחומי באוניברסיטת תל אביב. משנת 2010 חיה ויוצרת בירושלים בסדנאות האמנים בתלפיות. זוכת פרס עידוד היצירה לשנת 2014 של משרד התרבות והספורט, מרצה בביה"ס לקולנוע מעלה, במכללת אמונה ובפרדס בית ספר גבוה לאמנות.
שימשה מרצה בביה"ס לקולנוע סם שפיגל בשנים 2009 -2014 ובאוניברסיטת תל אביב החוג לקולנוע ולטלוויזיה בשנים 2008-2005.
יצירתה מזמנת קריאה אלטרנטיבית למושגים מהמסורת היהודית האורתודוקסית שאותם היא ממזגת בדימויי פופ, קולנוע וטראש. היא משתמשת בכוחם המשפיע כדי לייצר באמצעותם "חילול גבולות מבוקר" המאפשר לפתח שיח פתוח על טיבן של אמונות ולעסוק בנושאים שהם טאבו חברתי כללי ויהודי כאחד.
עבודותיה מוצגות בגלריות, בפסטיבלים ובחללי אמנות, ביניהם: מוזיאון תל אביב לאמנות, מוזיאון הרצליה לאמנות מוזיאון חיפה לאמנות, המשכן לאמנות בעין חרוד, מוזיאון הנגב לאמנות בבאר שבע ,בית אנה טיכו – מוזיאון ישראל, גלריה עינגע תל אביב, גלריה נגא תל אביב ,גלריה קונטמפוררי תל אביב ובגלריות סדנאות האמנים בתל אביב ובירושלים.
עבודותיה נמצאות באוסף הכנסת, מוזיאון חיפה, מוזיאון הנגב בבאר שבע, אוסף יגאל אהובי לאמנות ואוספים פרטיים בישראל ובעולם.


האמנית הדי אברמוביץ – חברת ועדת היגוי

האמנית הדי אברמוביץ חיה ויוצרת בירושלים. נולדה בברוקלין, ניו יורק, גרה עד לאחרונה ברובע היהודי. יוצרת בעיקר מתוך התבוננות ומגלה עניין רב גם ברישום וצילום. נושאים העוברים בעבודותיה כחוט השָני הם נוף אורבני, ירושלים שמעבר לקלישאה, דיוקנים עצמיים של התבוננות פנימית, השואה כמורשת ופרשנות חברתית. היא התחילה את לימודי האמנות שלה בארצות הברית, והמשיכה אותם בארץ – אצל טובי האמנים הייצוגיים של ישראל. משתתפת בתערוכות בארץ ובחו"ל. הדי אברמוביץ מנהלת בלוג בנושאי תרבות וחיים ב"Golden Ochre: Art and Jerusalem", וכותבת מעת לעת כסופרת נבחרת ב-Times of Israel. מנחה אמניות סטודיו משלך

פרוייקטים של סטודיו משלך

פרויקט מנהיגות נשים בתרבות

פרויקט ארצי של שיתוף פעולה בין סטודיו משלך לגלריה בית הגפן בחיפה, ובתמיכת שגרירות ארה"ב בישראל, שבו השתתפו קבוצות של אמניות דתיות יהודיות וערביות בשלוש ערים מעורבות בארץ – חיפה, לוד וירושלים. האמניות דנו בנושאים של מנהיגות נשית, דת חברה ותרבות, וכמובן בנושאים הקשורים ליצירתן האמנותית. האמניות המשתתפות נפגשו אחת לחודש במשך שנת 2018, והעלו תערוכה משותפת בחודש האישה הבינלאומי 2019.

רקמת חיים

פרויקט בתמיכת קרן ירושלים, שבמסגרתו נערכו מפגשים במשך שנתיים וחצי בין אמניות סטודיו משלך ונשים רוקמות ממזרח העיר. במהלכו נוצר חיבור חם ומיוחד המתעלה מעבר לגבולות השפה, השוני הדתי והתרבותי, ומגשר מעל לקיטוב הפוליטי והגאוגרפי. גילינו ביחד במהלך הפגישות כי רב המחבר על המפריד – כנשים, כאמהות וכיוצרות החיות בחברה דתית שמרנית. הפרויקט הסתיים בתערוכה משותפת בבית הנסן בפברואר 2019.

תערוכת רחוב של תוצרי צילום של נשים השורדות אלימות

פרויקט בתמיכת אגף תרבות והמחלקה לאמנות פלסטית בעיריית ירושלים, תערוכת רחוב של תוצרי צילום של נשים השורדות אלימות בבית ממרכזי טיפול באלימות במשפחה , שקיבלו סדנאות אמנות ע"י האמניות הסטודיו שלנו ולמדו טכניקות שונות. הסדנאות ניתנו למטופלות יחד עם הצוות הטיפולי המטפל בהן כשוות. אחת הסדנאות – צילום במצלמת הטלפון החכם – הפכה לתערוכה במדרחוב שץ ובצלאל ביום האישה הבינלאומי 2016.

פרויקט הטרוטופיה

פרויקט בתמיכת קרן ירושלים והמחלקה לאמנות פלסטית בעיריית ירושלים. אמנות במרחב הציבורי החרדי בקהילת ברסלב במוסררה. במהלך 2013-2016 יצרו אמניות סטודיו משלך פינות של יצירות אמנות ברחבי השכונה. נוצרו עבודות ציור קיר, פיסול, צילום ומיצב בשבילים וברחובות. הפרויקט התקיים באוצרותו של האמן שמעון פינטו, והצליח לייצר שינוי של התייחסות התושבים למרחב הציבורי, שינוי שהוביל לאזרחות טובה, לטיפוח ודאגה לסביבה ולמעורבות חיובית של התושבים במרחב הציבורי.

פרויקט עץ חיים

פרויקט בתמיכת קרן ליכטאג. אמניות הסטודיו השתלטו לשני ערבים על המבנה הנטוש של תלמוד התורה והחיידר המיתולוגי "עץ חיים" שנמצא מול בית אליאנס ליד שוק מחנה יהודה, וערכו במקום תערוכה ומופעי פרפורמנס והקרנות. זהו תלמוד התורה הראשון שנוסד בירושלים שמחוץ לחומות בו למדו כל גדולי התורה של העיר. אמניות הסטודיו הציגו ביטוי נשי ל"תורת האם" ולחשיבותו של מקום היסטורי זה כיסוד לתרבות היהודית בעיר שהולך ונמוג בתוך מהפכת הנדל"ן הכבירה העוברת על העיר ירושלים. התערוכה נפתחה בימי הסליחות בין ראש השנה ליום הכיפורים בתשע"ט, 2018.

שיתופי פעולה

אנחנו בסטודיו משלך מאמינות גדולות בשיתופי פעולה. אנו יודעות מניסיון כי כל דבר שניתן לחבר אליו חברים וחברות, יוצרים ויוצרות נוספים מהווה מכפלת כוח ומייצר ברכה גדולה בעשייה. במהלך השנים יצרנו חיבורים רבים עם קבוצות, אמנים וגופים שונים על מנת להביא את הקול הייחודי שלנו לקהל רחב ככל שניתן.

שיתופי הפעולה שלנו, כמו גם הפרויקטים השונים, יוצרים חיבורים עם קהלים שונים המביאים לידי ביטוי גוונים במנעד רחב מאוד של החברה הישראלית בכלל והירושלמית בפרט.

  • שת"פ עם קבוצת מוסללה – ציור קיר בבית הכנסת של בניין כלל – בשנת 2017 ע"י האמנית יעל שמעוני.
  • שת"פ עם הביאנלה לאמנות בירושלים – ציורי קיר במרחב הציבורי במרכז העיר – רחוב הנביאים ע"י האמנית אביגיל פריד, 2013.
  • שת"פ עם תנועת "אחותי" – בהפקת קטלוג על נשים, דת, מסורת ואמנות 2019.
  • שת"פ עם מט"י ירושלים ביוזמה ליצירת קורס לקידום ופיתוח עסקי עבור אמניות תחילת דרכן המקצועית. הקורס שנקרא "יוצרות עסק" החל כפיילוט בשנת 2010 ומשמש היום קורס קבוע.
  • שת"פ עם הגלריה האוניברסיטאית בבן-גוריון והמחלקה ללימודי אוצרות בתערוכה ובקטלוג של "צאינה וראינה" בשנת 2017.
  • שת"פ עם מוזיאון ארצות המקרא בהפקת תערוכה המשתלבת בין הממצאים המוצגים ואירוע תרבות חווייתי אנדרלמוזה 2017.
  • שת"פ עם החוג לקיימות ועם הגלריה החברתית במכללת דוד ילין שבמסגרתו מוצגת תערוכה בגלריה ואמניות הסטודיו משתלבות בהרצאות על מגדר ואמנות בקורסים השונים בסמסטר ב, 2020.
  • שת"פ עם מרכז יד שרה לטיפול באלימות במשפחה בהתנדבות עם מטפלות יחד עם מטופלות בסדנאות אמנות מגוונות. האמניות המתנדבות העבירו סדנאות אמנות במשך שנה שלמה (2016) במרכז הטיפולי. ובסופו נוצרו כמה תערוכות, אחת מהן תערוכת צילומים שהוצגה ברחובות שץ ובצלאל החל מחודש האישה הבינלאומי 2016 למשך חצי שנה.
  • שת"פ עם עיריית ירושלים והמחלקה לנשים במזרח העיר – במהלך השנים 2019-2016 נפגשו אמניות הסטודיו עם נשים רוקמות ממזרח העיר במטרה להעלות את קרנה של הפרקטיקה הנשית העתיקה של הרקמה, לקדם רכישה של יצירות אמנות ורקמה של נשים, ולייצר חיבור וגשר מעל פני תהום האידיאולוגיה והמציאות בין החברות השונות. המפגשים אכן יצרו חיבור חם ומפתיע, והתוצרים הוצגו בתערוכה בבית הנסן בפברואר 2019.

דילוג לתוכן